Η Παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται στις 22 Μαΐου, όπως έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 1993, με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας ποικιλομορφίας της ζωής στη γη και της αξίας της για τον πλανήτη.
Σύμφωνα με εκθέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της ανθρωπογενούς δραστηριότητας που προκαλεί υποβάθμιση των βιοτόπων.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αρκετά είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι του βορά με τον νότο και στη δίοδο της Ανατολής με τη δύση, είναι προικισμένη χώρα με ιδιαίτερη βιολογική κληρονομιά. Το φυσικό περιβάλλον της χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και από μεγάλη ποικιλία τοπίων και οικοσυστημάτων, χερσαίων, υγροτοπικών, παράκτιων και θαλάσσιων.
Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 5.500 είδη χλωρίδας ανώτερων φυτών, 2.000 είδη μυκήτων, περισσότερα από 440 είδη πουλιών, 115 είδη θηλαστικών, χωρίς να υπολογίζονται τα οικόσιτα, 86 είδη ερπετών και αμφιβίων, 110 είδη ψαριών γλυκού νερού, 230 είδη πεταλούδας, 447 είδη θαλασσινών ψαριών και 1.160 είδη θαλασσινών μαλακίων. Με εξαφάνιση απειλούνται η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η θαλάσσια χελώνα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.
Τέλος, η χώρα μας είναι προικισμένη και από πλευράς καλλιεργούμενων παραδοσιακών ποικιλιών των καλλιεργουμένων εδώδιμων ειδών και των αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών και οφείλει με κάθε τρόπο να προστατεύσει, αυτή την πλούσια φυσική κληρονομιά, με την ενεργοποίηση της συνθήκης της Ναγκόγια, η οποία αναμένεται να αποφέρει και εμπορικό κέρδος, πέραν της προστασίας της βιοποικιλότητας.
Το δημόσιο, τα Υπουργεία, τα Πανεπιστήμια, οι οργανισμοί, οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, έχουμε χρέος να κάνουμε το κάθε τι για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δράσεις για το περιβάλλον είναι τοπικές, οι επιδράσεις τους όμως παγκόσμιες!