H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου καθώς στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, η Συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία τους. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα των ποταμών, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Στη Συνθήκη Ραμσάρ περιλαμβάνονται παγκοσμίως 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.
Ένας υγρότοπος μπορεί να χαρακτηριστεί διεθνούς σημασίας όταν φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς από υδρόβια πουλιά ή και αξιόλογα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι υγρότοποι παρέχουν και πλήθος άλλων υπηρεσιών στη φύση και στους ανθρώπους που κατοικούν κοντά σε αυτούς. Η παροχή νερού, το φιλτράρισμα και ο καθαρισμός του, η παραγωγή τροφής (από αλιεία και ιχθυοκαλλιέργειες), η προστασία από πλημμύρες ποταμών και από τη θαλάσσια διάβρωση, είναι ορισμένες τέτοιες υπηρεσίες.
Οι υγρότοποι έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ευάλωτα οικοσυστήματα στις κλιματικές αλλαγές, εξαιτίας των κακών πρακτικών διαχείρισής τους (πχ. αποξήρανση για δημιουργία γεωργικών εκτάσεων, δημιουργία φραγμάτων, ρύπανση). Μάλιστα, τον τελευταίο αιώνα έχει χαθεί περίπου το 60% των υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους υγροτόπους, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, της μείωσης των βροχοπτώσεων, της αύξησης των πλημμυρικών φαινομένων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για προστασία των υγροτόπων.
Η Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων είναι μια μέρα που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία των υγροτόπων για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η χώρα οφείλει να προστατεύσει το σύνολο των υγροτόπων που βρίσκονται στην επικράτειά της και όχι μόνο αυτούς που χαρακτηρίζονται ως διεθνούς σημασίας.