Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου (Φ.Δ.), αναφέρουμε τις σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Φ.Δ. εντός του 2019.
- Πραγματοποιήθηκαν 19 συνεδριάσεις Δ.Σ. και λήφθηκαν 202 αποφάσεις εκ των οποίων οι 101 αφορούσαν γνωμοδοτήσεις για διάφορες υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση δραστηριότητες εντός της περιοχής ευθύνης του Φ.Δ.
- Ο Φ.Δ. ήταν από τους πρώτους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με τίτλο Πράξης «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΙΤΗΣ, ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 983.360,00 €, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται εντός του 2019.
- Συντάχθηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ νέος Εσωτερικός Κανονισμός του Διοικητικού Συμβουλίου και Εσωτερικός Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας του Φ.Δ.
- Ο Φ.Δ. συμμετείχε στην υποβολή δύο προτάσεων προγραμμάτων LIFE, τα οποία αξιολογήθηκαν θετικά, ωστόσο δεν εγκρίθηκε η χρηματοδότησή τους.
- Με πρωτοβουλία του Φ.Δ., πραγματοποιήθηκε συνάντηση με διάφορους φορείς της περιοχής και συγκεκριμένα με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Λαμιέων, τις Δασικές Υπηρεσίες Λαμίας και Σπερχειάδας, την Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο υπαρκτό πρόβλημα των απορριμμάτων στον Σπερχειό ποταμό και τον Μαλιακό Κόλπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φ.Δ. προχώρησε στην ακριβή καταγραφή των σκουπιδιών των περιοχών αυτών και τα στοιχεία εστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες.
- Πραγματοποιήθηκαν περιπολίες στην περιοχή ευθύνης του Φ.Δ. για πρόληψη και αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ εντοπίστηκαν και τρεις εστίες προσβεβλημένων πλατάνων από τον μύκητα Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου.
- Παράλληλα ο Φ.Δ. ενημέρωσε περισσότερους από συνολικά 1000 μαθητές όλων των ηλικιών καθώς και επισκέπτες της περιοχής για τη βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών και για την αξία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
- Ολοκληρώθηκε η σύνταξη της «Στρατηγικής & Σχεδίου Δράσης για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, για την πιστοποίηση της προστατευόμενης περιοχής του Όρους Οίτη ως βιώσιμου προορισμού με βάση την “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ” (ECST)».
- Τέλος, ο Φ.Δ. διοργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με θέματα: «Κλιματική Αλλαγή, Επιπτώσεις στο Φυσικό Περιβάλλον» & «Μεταχρωματικό έλκος του Πλατάνου, η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας».
Τόσο η Διοίκηση, όσο και το ελάχιστα αριθμητικά προσωπικό του Φ.Δ., υποσχόμαστε τη συνέχιση της σκληρής δουλειάς με τον ίδιο ζήλο για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής ευθύνης του Φ.Δ. και γενικότερα της φυσικής κληρονομιάς μας.