Μενού Κλείσιμο

Πραγματοποίηση ημερίδας του Φ.Δ. με θέμα “Μεταχρωματικό Έλκος του Πλατάνου – Η ασθένεια που απειλεί τα πλατανοδάση μας”

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού Κόλπου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» διοργάνωσαν την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαμίας ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου που έχει προσβάλει μέχρι σήμερα χιλιάδες δένδρα αφανίζοντας ολόκληρα πλατανοδάση στην Ελλάδα και η οποία απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου και της περιοχής μας.

Η ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Διεύθυνση Δασών Ν. Φθιώτιδας, των Δασικών Υπηρεσιών Λαμίας και Σπερχειάδας και του Δήμου Λαμιέων, είχε βασικό ομιλητή τον Δρ. Δασολόγο Φυτοπαθολόγο κ. Παναγιώτη Τσόπελα του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», γνωστός για το επιστημονικό του έργο και για την προσπάθεια που καταβάλλει για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κρουσμάτων της ασθένειας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στον Ν. Φθιώτιδας, τα πλατάνια της περιοχής μας, όπως τα ιδιαίτερου κάλους και πολύτιμα πλατανοδάση του Σπερχειού, απειλούνται και αυτά με εξαφάνιση, αφού η διάδοση της ασθένειας είναι πολύ εύκολη κυρίως μέσω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Για τον λόγο αυτό η ενημέρωση όλων και κυρίως των υπηρεσιών και φορέων είναι πολύ σημαντική, καθώς η πρόληψη είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης.