Μενού Κλείσιμο

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού 2017 – Τα βουνά υπό πίεση: Κλιματική αλλαγή, Πείνα, Εγκατάλειψη

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα βουνά στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή τους. Τα βουνά είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, καθώς καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και φιλοξενούν σχεδόν 1 δις του παγκόσμιου πληθυσμού. Επιπλέον, αποτελούν καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και φυτών και παρέχουν σχεδόν το 70% καθαρού νερού στον πλανήτη. Ωστόσο, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι, σε παγκόσμια κλίμακα, από αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την φτώχεια και την πείνα.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βουνού έχει ως προτεινόμενο θέμα «Τα βουνά υπό πίεση: Κλιματική αλλαγή, Πείνα, Εγκατάλειψη», προκειμένου να τονιστεί πώς η αλλαγή του κλίματος, η πείνα και η μετανάστευση των κατοίκων επηρεάζουν τις ορεινές περιοχές, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών θα ενσωματωθεί στην Ατζέντα του 2030 και στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Φέτος, μάλιστα, το θέμα συνδέεται και με την Παγκόσμια Σύνοδο Ορεινής Εταιρικής Σχέσης (Mountain Partnership Global Meeting), που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Δεκεμβρίου 2017 στην έδρα του FAO στη Ρώμη της Ιταλίας. Η Σύνοδος αυτή πρόκειται να επικεντρωθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην αειφόρο ορεινή ανάπτυξη καθώς επίσης να δώσει το έναυσμα για ένα πλαίσιο δράσης στήριξης συγκεκριμένων δράσεων και θέσπισης πολιτικών που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα των κατοίκων και των οικοσυστημάτων των βουνών.

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ανακοίνωση της Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Βουνού:
http://www.fao.org/international-mountain-day/2017-theme/en/