Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ευκαιρία για να διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την γη. Συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο. Το 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ, 1969, σε ένα Συνέδριο της UNESCO που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο.
Είναι γεγονός ότι η μητέρα Γη έχει πολλά “ανοιχτά μέτωπα”, ως μέρος του περιβάλλοντος που αποτελεί τον κυριότερο αποδέκτη της ανθρωπογενούς κυρίως ρύπανσης. Φαινόμενα όπως ερημοποίηση των εδαφών, λειψυδρία, καταστροφή της βιοποικιλότητας, φαινόμενο του θερμοκηπίου, ρύπανση υγροβιοτόπων κ.ά. πρέπει να προβληματίσουν πολίτες και πολιτικές ηγεσίες ώστε όλοι μαζί να λάβουμε μέτρα και δραστηριότητες ανατροπής αυτών των φαινομένων των φαινομένων αυτών.
Με αφορμή την ημέρα αυτή αλλά και τις συνθήκες που ζούμε το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19, μένοντας σπίτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, ας προσπαθήσει ο καθένας ξεχωριστά, να αναλογιστεί την μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια και να νοιαστεί ακόμα περισσότερο για ένα καλύτερο αύριο.H μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας και συνεπώς υπέρ του δικού μας μέλλοντος και του μέλλοντος των παιδιών μας.