Μενού Κλείσιμο

Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας γιορτάζεται στις 22 Μαΐου και έχει καθιερωθεί από το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό τον εορτασμό της πλούσιας ποικιλομορφίας ζωής στη Γη και την ανάδειξη της αξίας της για τον πλανήτη.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 θα έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη ζώων και φυτών που απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα προικισμένη με ιδιαίτερη βιολογική κληρονομιά. Το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και από μεγάλη ποικιλία τοπίων και οικοσυστημάτων χερσαίων, υγροτοπικών, παράκτιων και θαλάσσιων γεγονός που αποτυπώνεται στις καταγραφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 5.500 είδη χλωρίδας ανώτερων φυτών, 2.000 είδη μυκήτων, περισσότερα από 440 είδη πουλιών, 115 είδη θηλαστικών, χωρίς τα οικόσιτα, 86 είδη ερπετών και αμφιβίων, 110 είδη ψαριών γλυκού νερού, 230 είδη πεταλούδας, 447 είδη θαλασσινών ψαριών και 1.160 είδη θαλασσινών μαλακίων.

Με την ελπίδα ότι η παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας αποτελεί μια καλή αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προβληματισμό τόσο για τη σχολική κοινότητα όσο και για την ευρύτερη τοπική κοινωνία, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης με το 2ο Νηπιαγωγείο Στυλίδας στο Κέντρο Ενημέρωσης στην Παύλιανη, τονίζοντας στους μικρούς μαθητές την αξία διατήρησης της βιοποικιλότητας για την επιβίωση και το μέλλον του πλανήτη μας.