Μενού Κλείσιμο

Εγκαίνια Κέντρου Ενημέρωσης του Φ.Δ. στην Παύλιανη

Με ιδιαίτερη επιτυχία και παρουσία πολλών κατοίκων και επισκεπτών τελέστηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016, στην Παύλιανη. Τα εγκαίνια διοργάνωσαν ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Παύλιανης.
Το Κέντρο Ενημέρωσης στεγάζεται σε παραχωρημένη από τον Δήμο Λαμιέων αίθουσα του παλιού Δημοτικού Σχολείου Παύλιανης, η οποία έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο Κέντρο Ενημέρωσης, για όλες τις ηλικίες, με σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον της Οίτης. Συγκεκριμένα, η αίθουσα περιλαμβάνει εκθεματικές επιφάνειες (πανό) που περιγράφουν συνοπτικά το φυσικό περιβάλλον της Οίτης (χλωρίδα, πανίδα, γεωμορφολογικά στοιχεία), αλλά και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής (ιστορία, μύθοι, παραδοσιακές ασχολίες), ψηφιακό διαδραστικό πίνακα (πίνακα αφής) με διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια-εφαρμογές, ηχητική εγκατάσταση με ήχους ζώων του δάσους, επιφάνεια τοίχου με παζλ για αντιστοίχιση κ.α. Στόχος όλων αυτών είναι χρησιμοποιώντας κάποιος τις αισθήσεις του (αφή, όραση, ακοή) να ανακαλύψει τη βιοποικιλότητα του βουνού και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος και από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, κα. Α. Γαλανάκη, τους Βουλευτές Φθιώτιδας κ.κ. Απ. Καραναστάση και Ι. Σαρακιώτη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Κ. Αποστολόπουλο, τους Αντιδημάρχους του Δήμου Λαμιέων, κ.κ. Δ. Κορέντζελο και Θ. Αρναούτογλου, τον Δ/ντη Δασών Ν. Φθ/δας κ. Δ. Γώγουλο και την Δασάρχη Λαμίας κα. Ζ. Γεωργούση και τέλος τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παύλιανης, κ. Γ. Ρηγάκη. Ακολούθησε αγιασμός έξω από το Κέντρο Ενημέρωσης και κοπή της κορδέλας των εγκαινίων. Στη συνέχεια έγινε σύντομη ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Ενημέρωσης και επίδειξη των εφαρμογών του διαδραστικού πίνακα. Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με μπουφέ που είχε ετοιμάσει η Τοπική Κοινότητα Παύλιανης.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους είχαν την ευγενική καλοσύνη να μας παραχωρήσουν φωτογραφικό υλικό από είδη πανίδας και χλωρίδας της Οίτης, αλλά και κρανία ορισμένων ζώων, που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση του Κέντρου Ενημέρωσης.
Να τονίσουμε ότι το Κέντρο Ενημέρωσης θα είναι ανοιχτό σε πρώτη φάση συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης με τον Φορέα Διαχείρισης (τηλ. επικ.: 2231059007). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η ενημέρωση-ξενάγηση στο χώρο θα γίνεται δωρεάν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, ενώ η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης μπορεί να συνδυαστεί και με περίπατο στο παρκάκι αναψυχής της Παύλιανης ή σε κάποιο μονοπάτι της περιοχής.