Μενού Κλείσιμο

Επιτυχής διεξαγωγή εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Δάσους (ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ.), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Στυλίδας-Υπάτης και την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης, στα Λουτρά Υπάτης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είχε ως κύριο θέμα τις αειφορικές μεθόδους καλλιέργειας και τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και ντόπιων ποικιλιών, που αποτελούν επίσης σημαντικό κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από σύντομο χαιρετισμό της Προέδρου του ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ., κας. Πολυξένης Ράγκου, ακολούθησε παρουσίαση της συντονίστριας του Φ.Δ., κας. Αύρας Σταμέλλου σχετικά με τις δράσεις που υλοποίησε ο Φ.Δ. το τελευταίο χρονικό διάστημα, από το 2012 έως το 2015, κατά το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ακολούθησε παρουσίαση του υπεύθυνου του Κ.Π.Ε. Στυλίδας-Υπάτης, κ. Παναγιώτη Κουτμάνη, σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και τέλος, ο συντονιστής της τοπική ομάδας Πελίτι Αλμυρού, κ. Αντώνης Παπαλεξανδρής, παρουσίασε τη δράση και τη φιλοσοφία της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι, η οποία ουσιαστικά αφορά τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων καλλιέργειας. Ακολούθησε δημιουργικός διάλογος μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, ενώ διαπιστώθηκε από πολλούς η ανάγκη σύστασης και στην περιοχή της Φθιώτιδας μιας τοπικής ομάδας Πελίτι για την διατήρηση και προώθηση των παραδοσιακών σπόρων και ντόπιων ποικιλιών. Μάλιστα, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους ανέλαβε την πρωτοβουλία για συνάντηση των ενδιαφερόμενων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Ν. Φθιώτιδας, κ. Καραναστάσης και κ. Σαρακιώτης, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και μέλος του Δ.Σ. του Φ.Δ., κ. Αποστολόπουλος. Μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε δωρεάν συμβολική διανομή σπόρων και φυτών ντόπιων ποικιλιών από την τοπική ομάδα Πελίτι Αλμυρού.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ_06062016