Μενού Κλείσιμο

Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ καθιερώθηκε επισήμως η 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού για να υπενθυμίζει τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σε σχέση με την επάρκεια και την ποιότητα του ύδατος. Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι εστιασμένη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό για όλους χωρίς διακρίσεις (Leaving No one Behind).

Άπαντες θεωρούμε αυτονόητη την άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του βασικότερου αγαθού επιβίωσης, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τα στοιχεία του ΟΗΕ αντικατοπτρίζουν την πικρή πραγματικότητα: Τουλάχιστον 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται την πρόσβασης σε καθαρό νερό.

Την ίδια ώρα, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έρχονται αντιμέτωπα με σημαντική έλλειψη νερού για περισσότερο από έναν μήνα τον χρόνο. 

Συνεπώς, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε φύσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.