Μενού Κλείσιμο

Συμμετοχή του Φ.Δ. σε ημερίδα με θέμα «Οίτη – Εθνικός Δρυμός – Φορέας Διαχείρισης»

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας, στις 22 Μαΐου, αλλά και της Πανευρωπαϊκής Ημέρας για το Δίκτυο Natura 2000, στις 21 Μαΐου, ο Φ.Δ. συμμετείχε με ομιλίες στην ημερίδα με θέμα: «Οίτη – Εθνικός Δρυμός – Φορέας Διαχείρισης», που διοργάνωσε η Μ.Κ.Ο. Σόλων σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 στην Λαμία.
Συγκεκριμένα, οι ομιλίες του προσωπικού του Φ.Δ. αφορούσαν το φυσικό περιβάλλον της Οίτης: προβλήματα & απειλές, καθώς και τις δράσεις που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης στην περιοχή. Άλλοι ομιλητές ήταν ο Δ/ντης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Α. Τερζής, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία και προοπτική της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Κοιλάδα και εκβολές Σπερχειού ποταμού – Μαλιακός κόλπος», καθώς και ο Συντονιστής του προγράμματος LIFE+ ForOpenForests «Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας», κ. Χ. Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για τις δράσεις και τα σημαντικότερα αποτελέσματα του προγράμματος που αφορούν την Οίτη.
Επιπλέον, αν και ζητήθηκε να συμμετάσχει με ομιλία κάποιος εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ, αυτό δεν κατέστη τελικά δυνατόν. Ωστόσο, το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών έστειλε σύντομη παρουσίαση σχετικά με την προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τη διαδικασία που δρομολογείται για τη σύνταξη Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (Ε.Π.Μ.) και την έκδοση σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ.) για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 που δεν έχουν ακόμα, όπως ισχύει για την Οίτη.
Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις και διάλογο μεταξύ των ομιλητών και του κοινού.