Menu Close

Γνωμοδότηση επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για την Κτηνοτροφική εγκατάσταση εκτροφής 499 αιγοπροβάτων ιδιοκτησίας Κοντογεώργου Γεωργίου του Ιωάννη στη θέση «Στάχτες» της Τ.Κ. Μεγάλης Βρύσης του Δήμου Λαμιέων

«Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» για την Οίτη

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης (Φ.Δ.Ε.Δ.Ο.) συνεχίζει και αυτή τη σχολική χρονιά (2017-2018) την προσπάθεια για ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών σχετικά με την πλούσια βιοποικιλότητας της Οίτης και την αξία προστασίας της, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Οκτωβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ως «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», προσωπικό του Φ.Δ.Ε.Δ.Ο. πραγματοποίησε επισκέψεις στα ακόλουθα νηπιαγωγεία και σχολεία της περιοχής: 6o, 14o, 20o, 21o, 25o Νηπιαγωγείο Λαμίας & 3ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθεί το 4ο & 13ο Νηπιαγωγείο Λαμίας.
Οι δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης στα σχολεία θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μετά από συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε ενδιαφερόμενου σχολείου, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης από μικρή ηλικία. Αρωγός στην όλη προσπάθεια μέχρι σήμερα είναι η Δ/νση Πρωτ/μιας Εκπ/σης Φθιώτιδας και συγκεκριμένα ο κ. Σταυρόπουλος Γεώργιος, Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την στήριξή του στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης.

Διεθνής Ημέρα Δασών 2018

Η 21η Μαρτίου έχει ορισθεί από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως «Διεθνής Ημέρα Δασών» με σκοπό την αναγνώριση της πολυδιάστατης αξίας των δασών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία τους. Μάλιστα φέτος η «Διεθνής Ημέρα Δασών» είναι αφιερωμένη στο αστικό πράσινο, με κεντρικό θέμα «Δάση και βιώσιμες πόλεις».
Τα δάση στην περιοχή μας και συγκριμένα στο βουνό της Οίτης αποτελούν πολύτιμο οικοσύστημα, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη φυτών και ζώων, ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια ή/και απειλούμενα με εξαφάνιση στη χώρα μας. Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος πρέπει να είναι μέριμνα όλων μας, καθώς εκτός από την πρώτη ύλη (ξυλεία) και την εκπομπή οξυγόνου, προσφέρουν πολλά ακόμα ανεκτίμητα αγαθά και υπηρεσίες στον άνθρωπο και στο πλανήτη Γη γενικότερα.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, σήμερα 22 Μαρτίου 2018, προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου (ΦΔ) ενημέρωσε την Περιβαλλοντική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Λαμίας, που επισκέφτηκε το Κέντρο Ενημέρωσης του ΦΔ στην Παύλιανη, για το φυσικό περιβάλλον της Οίτης, καθώς και για τη μεγάλη σημασία και τα οφέλη που προσφέρουν στον άνθρωπο τα δάση, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν, σύντομο περίπατο στο παρκάκι αναψυχής της Παύλιανης.